انواع توفو و خواص آن
توفو یا پنیر سویا که به نام دلمه لوبیا هم شناخته میشود، از دلمه بستن شیر سویا به دست میآید و برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات و سرطان سینه مفید است، به کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کرده و کلسترول بالای خون را درمان میکند.
انواع توفو
توفو صاف و نرم که به عنوان توفو ژاپنی شناخته میشود و مقادیر بالایی آب دارد. از این نوع توفو برای تهیه انواع کوکی، پودینگ، شیرینی، اسموتی و دسر استفاده میشود.
توفو معمولی که دارای یک بافت اسفنجی است و آن را به صورت کبابی و سرخ شده استفاده میکنند.
توفو دودی که بیشتر به صورت خام استفاده میشود و با آن سالاد درست میکنند.
توفو تخمیر شده که برای تهیه خوراک سبزیجات و در کنار برنج و فرنی استفاده میشود.
پنیر سویا، توفو
پروتئین سویا که توفو مقدار زیادی از آن را در خود دارد، کلسترول بد خون را پایین میآورد
خواص پنیر توفو:
توفو حاوی کلسیم است: اگر به هر دلیلی با مصرف محصولات لبنی مشکل دارید باید فکری به حال کلسیم مورد نیاز بدنتان بکنید. خوشبختانه مصرف توفو یک روش فوق العاده برای تأمین نیاز بدن به کلسیم است. نتایج پژوهشها نشان میدهند که کلسیم موجود در توفو به اندازهی کلسیم موجود در شیر جذب بدن میشود. فقط کافی است حین خرید توفو محصولاتی انتخاب کنید که در بین ترکیبات آن سولفات کلسیم نیز وجود داشته باشد.
بیماریهای قلب و عروق از خواص پنیر سویا: مصرف توفو به عنوان جایگزینی برای پروتئین حیوانی سبب کاهش سطح کلسترول LDL، که به نوبه خود باعث کاهش خطر ابتلا به آترواسکلروز و کاهش فشار خون بالا میشود.
پوکی استخوان از خواص توفو: ایزوفلاون سویا برای کاهش از دست دادن استخوان و افزایش تراکم مواد معدنی استخوان در دوران یائسگی و همچنین کاهش دیگر علائم یائسگی شناخته شده است.
نیم فنجان از توفو حاوی ۹۴ کالری، ۲ گرم کربوهیدرات، ۵ گرم چربی و ۱۰ گرم پروتئین است.
سویا سرشار از چربیهای اشباع نشده و سالم (به ویژه اسید لینولنیک امگا ۳ آلفا) است.
دیابت نوع ۲: افرادی که از دیابت نوع ۲ رنج میبرند اغلب تجربه بیماریهای کلیوی را دارند که باعث میشود دفع مقدار زیادی از پروتئین در ادرار میشود مدارک و شواهد از یک مطالعه اخیر نشان داده است که کسانی که فقط پروتئین سویا در رژیم غذایی خود مصرف میکنند پروتئین کمتری نسبت به کسانی که پروتئین حیوانات را مصرف میکنند دفع میکنند.
پنیر سویا منبع خوبی برای پروتئین است و حاوی هر ۹ اسید آمینه ضروری است. همچنین این گیاه منبع با ارزش آهن و کلسیم و مواد معدنی منگنز و فسفر است. علاوه بر این، حاوی منیزیم، مس، روی و ویتامین B۱ نیز هست.
توفو و تمام محصولات سویا حاوی مقادیر زیادی اگزالات است. افراد دارای سابقه سنگ کلیه حاوی اگزالات باید از مصرف محصولات سویا خودداری کنند.
افزایش مصرف غذاهای گیاهی مانند توفو، سبب کاهش خطر ابتلا به چاقی و مرگ و میر به طور کلی، دیابت، بیماری قلبی و ترویج سلامت مو، افزایش انرژی میشود.
نحوه مصرف پنیر توفو
پنیر توفو را میتوان به صورت فلهای یا در بسته بندیهای کوچکتر خریداری کرد. پنیر توفو در بازار به شکلهای مختلف بدون آب، منجمد و یا کنسرو شده نیز یافت میشود.
بعد از باز کردن بسته پنیر توفو و قبل از استفاده آن را با آب بشویید.
پنیر توفو را در حالی که آب سطح آن را پوشانده به مدت یک هفته میتوان در یخچال نگهداری کرد، در این مدت باید آب آن را به طور مرتب عوض کنید.
اگر آن را از بسته بندی خارج نکرده باشید تا حداکثر ۵ ماه به صورت منجمد قابل نگهداری است.
روشهای مختلفی برای مصرف توفو وجود دارد، پنیر توفو را بسته به نوع آن میتوان به صورت خام، سرخ شده، کبابی و یا سس توفو مصرف کرد یا در تهیه کوکی، شیرینی، دسر، سالاد و غذاهایی همچون سوپ، املت و ساندویچ توفو استفاده نمود.
پروتئین سویا که توفو مقدار زیادی از آن را در خود دارد، کلسترول بد خون را پایین میآورد
خرید و نگهداری توفو
پنیر سویا ممکن است در بسته بندیهای تکی یا باز عرضه شود.
بعد از باز شدن بسته حتما باید پنیر سویا را در یخچال نگهداری کنید.
توفوهای سفتتر برای پختن، گریل کردن و تفت دادن با سبزیجات مناسب هستند.
توفوهای نرم برای درست کردن سس، سوپ و همراه سالاد مناسب هستند.
درست مثل پنیر معمولی، ابتدا آن را آب کشی کنید، سپس در ظرف در دار قرار داده و روی آن آب بریزید. به این ترتیب میتوانید توفو را تا یک هفته نگهداری کنید.
پنیر سویا اغلب در فروشگاههای مواد غذایی مخصوص گیاه خوارها یافت میشود.
پنیر سویا مزه و طعم طبیعی (بی مزه) دارد؛ بنابراین میتوان از آن با روشهای متنوع استفاده کرد.